Tuesday, July 16, 2013

Study!

Okay guys, ni tips ni aku tak buat lagi...tapi aku cadang nak buat mcm ni lah. So ni kira macam proposal lah gitu.

First, you have to know what could boost your study mood up during ramadan. Okay contohnya bagi aku yang balik Malaysia selepas exam ni, tentulah booster aku ialah Malaysia itu sendiri. These mood booster may apply to Malaysians studying in Egypt only. Haha

1) Kau letak tiket flight balik Malaysia depan meja study kau. Semoga tiket tu boleh boost semangat kau nak study. Fikirkan terbang..Iya, bawaku terbang~

2) Kau letak gmbr famili kt depan meja or gambar rumah or whateva yang boleh mengingatkan kau kt rumah. Kalau xde gambar, tengok kt facebook. Tengok fesbuk parent, fesbuk adik beradik. Huhu...

3) Kau dengar lagu raya..Okay may be it's too early to listen to lagu raya right now. Kita baru seminggu berpuasa takkan nak dengar lagu raya kan? Btw, ni just nak naikkan semangat study je. So it's a good thing. So no need lah nak bagi ceramah bagai kononnya cakap 'mengapa pentingkan syawal lebih dr ramadan' or whateva. Ni just utk boost semangat study. Tipulah kalau kau xde perasaan nak beraya di Malaysia.

4) Do not make fasting as a reason for you to not to study. I know it's quite tiring to study without sipping mineral water and hard to stay awake without consuming nescafe. But you really have to set up your mind and motivate yourselves to study! Tak semestinya dengan makan/minum je boleh tahan ngantuk nak study. Kau boleh dengar lagu, study group dan sebagainya utk elakkan ngantuk time study waktu siang.

5) Do not make "solat tarawih" as a reason for you to not study at night. Duh~ solat tarawih berapa jam je la sangat pun. Habis lama pun 2 jam. Selalu kau surf internet or main game komputer tu lebih dari dua jam boleh je? So, pandai2 bahagi masa waktu malam. After taraweh terus start, no postponing! And gap between magrib to isyak pun sempat utk baca at least half a topic sebenarnya.

6) Some of us go to sleep early, may be after tarawih. So after waking up for sahur, take a little time to study while waiting for Fajr prayer. After praying, you can continue sleeping. And then wake up early at 7 to study before going to class. Kelas pukul 9 or 10 kan?

okay those are study tips that i want to do. I repeat, I WANT to do. okay bye!

No comments: