Wednesday, November 13, 2013

Amputation

Pagi tadi kitorang tengok kes di wad. Guess what? Most of the patients are amputated. Scary kan?

Amputation means potong kaki la senang cakap. It's quite nonsense kalau aku nak kena bagi definition dalam buku teks kat sini bagitau amputation tu apa.

Do you know why their legs/limbs have to be amputated?

1) Atherosclerosis (saluran darah tersumbat) sebab ambik terlalu banyak makanan berkolestrol.

2) Diabetes mellitus (kencing manis) dan yang ini boleh aku katakan hampir kesemua pesakit yang tak ada kaki ni ada diabetes.

3) Hypertension (darah tinggi) mungkin sebab stress ataupun pengambilan makanan masin yang berlebihan.

4) Dan kes-kes yang lain seperti trauma dan sebagainya.....

And I would really want to talk about the first three..... Sebab kita boleh elak benda ni sebenarnya....

Please lah jaga pemakanan kita ye..... Sebab aku takut dan kesian sangat tengok pak cik -pak cik kat wad tu kena potong kaki.

Bai~

No comments: