Saturday, November 16, 2013

Sedar Siapa Kita Pada Orang

Okay sebenarnya aku tak tahu macam mana nak cari tajuk yang sesuai dengan apa yg aku nak cakap. Tapi peduli apa pulak dah kan? Ni blog aku pulak.


Jujur sekarang ni aku rasa macam friendship aku dengan sorang kawan lama semenjak sekolah ni macam makin renggang. Okay kawan itu satu jantina ye, bukan makwe ke hape.


Dulu kat saser kitorang memang rapat lah. Tapi bila sekarang ni aku mesej pun tak reply. Dia pulak belajar oversea kat negara yang lebih best dari ijip lah of course. At least reply lah sekali dua tapi ni haram tak reply seketul pun mesej aku. So rasa macam quite depressive kat situ.

Then aku pun mesej kawan aku lagi sorang ni, yang juga rapat dengan aku dan rapat dengan dia. Dia ni belajar di Malaysia. Aku pun cerita la semua benda kt dia; aku tak puas hati kena macam tu.

Then aku terkejut bila kawan aku cakap....

"Kecik....... sebenarnyakan.....kau nak tau something tak?"

Erm.....Apa dia?

"Sebenarnya, kau dengan dia pun 2x5. Kau  pun jarang reply mesej aku. Honestly aku rasa kau cari aku bila kau ada masalah je. Macam sekarang ni lah, baru kau nak mesej aku luah problem kau. So, anggap lah 'what you give you get back."

Aku terdiam jap....Aku tak leh nak cakap apa. Coz may be betul apa yang dia cakap coz mungkin aku tak perasan yang aku buat kt dia macam tu. Kemudian tengah awkward moment tu, dia tambah lagi....

"Honestly kan kecik, aku tak tau lah aku ni siapa bagi kau, siapa aku kat sisi kau (okay ayat xde sedramatik ini), kadang2 aku rasa macam kita ni bukan best fren je. Bila ada masalah baru fren."

"Jadi aku rasa untuk situasi kau ni, better kau kenal dan sedar kedudukan kau kat setiap orang. Mungkin kau anggap dia tu best fren kau tapi dia anggap kau kenalan je. Mungkin kau anggap orang tu special tapi dia anggap kau biasa-biasa je, dan mungkin kau ikhlas kawan dengan orang tu tapi orang tu cuma kawan kau for benefit."

"So kecik, aku rasa kau kena sedar kedudukan kau di mata setiap orang. By that way, you won't feel hurt when someone do you like what you did to me."

Ouch....that was hurt.....Tapi aku terdiam jap. Then aku tak reply langsung mesej dia..Aku muhasabah diri jap. Kemudian oleh kerana muhasabah diri itu tidak berjaya, aku pun pergi bilik sebelah iaitu bilik housemate aku yg sekarang ni. Housemate aku ni pun saserian jugak so dia kenal both of subjects yang aku cerita kat atas tadi.

So after I told my housemate about my stories, cuba teka apa yang my housemate cakap?

_____________________________________________________________(bersambung.......)

p/s : Entah hape2 pasal masalah friendship pun aku nak tulis kat blog. Tapi ni blog aku kot.

1 comment:

hUr said...

hukum karma. sakit, tapi perlu. :P