Thursday, December 26, 2013

Panadol

Salam...

Hari ni saya nak cakap pasal panadol.

As we all know panadol atau nama lain dia paracetamol ni salah satu ubat yang selamat untuk digunakan. Panadol ni ubat tahan sakit yang lebih selamat berbanding NSAIDS.

Oh ya, panadol ni BUKAN NSAIDS sebab panadol tak ada anti-inflammatory effect and tak ada central effect. Tak ingat. kalau salah mohon betulkan.

Sure ke panadol ni selamat sangat weh? 


Sebenarnya panadol ni sangat merbahaya kalau diambil berlebihan. Boleh menyebabkab liver failure (hati rosak). Frasa "hati rosak" di sini, sila ambil ia secara literal. Jangan anggap ini perumpamaan hati yg rosak sebab dosa. Bukan! Tapi organ yang bernama hati tu memang benar-benar rosak dek dos panadol /paracetamol yang berlebihan ini.

Kesimpulanya, kalau kau demam sikit-sikit je, tak yah la skejap-skejap nak makan panadol. Kalau demam tu tak teruk, cuba minum air banyak-banyak atau exercise ke. Kalau nak makan jugak pun, jangan lah makan panadol kerap sangat. Lagipun tak elok bergantung pada ubat sangat ni. Nanti lama-lama badan akan jadi lemah kalau tak dapat ubat. Takkan nak bergantung pada ubat untuk hidup?

Okay itu sahaja dari saya. kesimpulan,
Walaupun panadol ni kau senang nak beli,; pegi kedai terus boleh dapat (tak yah jumpe doktor pun takpe), tapi kau still kena berhati-hati jangan makan ikut sedap mulut kau je .

Okay? Bye!

p/s : liver tu hati. Jantung tu heart. ni kalau kita tengok drama-drama melayu selalu cakap, "kau bertakhta di hatiku" sambil pegang dada. Padahal kat dada tu jantung bukannya hati. 

No comments: