Sunday, December 22, 2013

Sakit Perut

Bismillahirrahmanirrahim...

Okay dah lama x beri info berkaitan dengan medik. Banyak je benda yang nak ditulis ni sebenarnya tapi xde mood nak tulis panjang-panjang. Lagipun internet kat rumah tengah kepupusan, ni pun mengharap ehsan internet rumah orang.

Okay semalam aku belajar suatu benda yang aku fikir nampak mudah tapi sebenarnya penting.

"Acute abdominal pain is contraindicated to give analgesic!"

Ha...terkujat tak? Kalau dah sakit, mesti lah ambik ubat tahan sakit kan? Apesal pulak tak leh ambik ubat tahan sakit? Gilo?

Ha...ni doktor Eslam cakap sebab kalau pesakit tu sebenarnya ada penyakit merbahaya, ubat tahan sakit tu akan "sorok/hide" perasaan sakit tu. Perasaan sakit tu sebenarnya bukan hilang, tapi disembunyikan je. Tapi penyakit sebenar di dalam badan tu masih lagi ada!

Faham ke? Aku nak terangkan susah. Tapi senang cerita, ubat penahan sakit tu bukan menyembuhkan, tapi cuma hilangkan rasa sakit.

Lama-kelamaan, penyakit sebenar di dalam badan tu akan jadi lebih bahaya dan pada peringkat ini, makan ubat tahan sakit pun dah tak jadi apa. Perasaan sakit tu tetap takkan hilang.

Jadi kesimpulannya, kalau rasa sakit perut, cepat-cepat pergi jumpa doktor dulu. Jangan memandai ambil ubat tahan sakit. Karang bila dah sampai peringkat merbahaya, mula nak cari doktor pastu marah-marah doktor cakap doktor lembap buat kerja.

Okay lah. Itu sahaja. Jadi ingat ye. Perasaan sakit yang Allah swt kurniakan tu sebnarnya bagus jugak untuk kita. Jadi kalau anda pernah rasa sakit, atau sedang rasa sakit, atau mempunyai perasaan sakit, bersyukurlah! Bye~!

No comments: