Friday, January 25, 2013

Delusion of Reference

Delusions of reference refers to the strongly held belief that random events, objects, behaviors of others, etc. have a particular and unusual significance to oneself.

Do you understand the definition above? Okay may be the sentence is quite difficult to interpret.

Delusion of reference means.....someone believes that articles, song lyrics, facebook posts are made for him. He believes that the article he read is referred to him, he believes that the writer is writing or talking about him.


So, if you think my blog posts sounds like I'm writing/talking about you, then you're now having delusion of reference. Please consult your psychiatrist immediately before your condition worsens. Furthermore, I have no time to write anything about you. You do not even deserve that. Thank you!

p/s : Please, consult your psychiatrist IMMEDIATELY!

Monday, January 21, 2013

Cita-cita

Sorry for deleting previous posts coz I found they are too annoying to be read. Haha...Suka hati lah blog aku kan? Okay kali ni nak cakap pasal cita-cita.

Cita-cita manusia ni sentiasa berubah-ubah. Eh? Ke aku je? Haha.....Okay, dulu time sekolah rendah, waktu mula-mula masuk sekolah aku teringin nak jadi cikgu.
Sebab : Nampak best cikgu boleh tulis kat papan hitam. Aku suka sangat conteng papan hitam time sekolah dulu. Sebab tu nak jadi cikgu. Haha....


Then bila masuk sekolah menengah, mula belajar subjek sejarah. Fuh~ Waktu tingkatan 1 tu belajar pasal zaman Paleolitik, Neolitik, Mesolitik dan Logam (ye ke eh? x ingat dah..lama dah tinggal sekolah). Time tu terus bercita-cita nak jadi ahli arkeologi. Cewah~ Ke mana impian nak jadi archaeologist tu sekarang? Ke laut ye kawan-kawan~
Sebab nak jadi archaeologist : Mane tau kot2 gali2 tanah, terjumpa fosil dinosour ke, terjumpa barang zaman purba ke, tak ke famous tuh? haha....
Nak jadi neurologist~

Lepas tu masuk sekolah sains, berminat pulak dengan subjek kimia. Sumpah aku jatuh cinta dengan subjek kimia. Bagi aku, chemistry is the best subject ever in this world (time tu la....). Terus nak jadi ahli kimia, terus bercita-cita nak ambil kursus chemical engineering lepas habis spm..last-last fizik dapat B, kau nak ambik engineering macam mana? Haha~ Dan aku berminat nak jadi pharmacist coz tak silap aku dalam buku teks kimia form 5, kat hujung2 tu ada tajuk pasal medication.


Bila dah habis SPM, aku ajar tuisyen budak2 nak SPM, kiranya pembimbing rakan sebaya lah konon aicehh~!! Time tu berminat nak jadi cikgu balik. Macam best pulak.

Eh? Tiba-tiba dapat masuk medik. Padahal result SPM ada B3 (fizik). Tak  sangka maa~ Bersyukur ke hadrat Illahi maa~ Bila dah ambik medik, dari situ lah bermacam-macam specialty yang aku nak ambik.

Waktu preclinical, bercita-cita nak jadi lecturer. Tak kisah la lecturer subjek ape pun asalkan mengajar medik. Tak kisah la anatomy ke, biochemistry ke, patho ke. Ikut la...
Orang kata dermatology paling senang. Sebab tu nak jadi~ :P

Bila masuk clinical year, aku rasa nak jadi Neurologist sebab nampak doktor-doktor neuro ni semua power kemain. Lepas tu ada rasa nak jadi dermatologist sebab orang kata senang. Wallahualam la coz aku x masuk lagi round derma. Kadang-kadang bila dah give up belajar, rasa macam nak ambik Family Medicine je. Dan sekarang aku berada di department diabetes dan cita-cita aku berubah lagi.

Aku rasa nak jadi Diabetologist lah. Okay x? Haha....

p/s : Sekarang ni dalam kepala hotak aku ada 3 specialties yang aku berminat.
1) Neurologist
2) Dermatologist
3)Diabetologist
Diabetologist kah aku? haha

Haha...last-last jadi dentist gak aku nanti. :P

Thursday, January 10, 2013

Tak Nak Susah Hati

Sudah lama abah tak telefon aku (cis apa punya anak, sepatutnya kau la telefon abah!). Selalunya tiap-tiap hari abah telefon, ataupun 3 atau 4 hari sekali. Tapi kali ni dah lama, dah dua minggu lebih.

Aku pelik, aku mesej kakak di facebook. Pada mulanya akak kata, "tak ada apa-apalah, abah tak mahu ganggu kau study la tu".

Tapi aku tak puas hati jawapan tu. Aku tanya lagi, "Takkan sebab tu je?"

Kemudian, akak cakap...

"Sebenarnya abah tak bagi akak bagitahu kat kau pasal perkara ni, tapi akak rasa kau patut tahu sebab kau pun anak abah jugak".

What? Apakah? Aku dah mula rasa tak sedap. Aku pun sambung, "Kenapa dengan abah?"

Kakak kata, abah ada tekanan darah rendah..Hari tu abah sakit-sakit kepala, nyaris-nyaris nak pengsan. Sampai sekarang abah demam tapi masih tak kebah-kebah. Abah pesan kat kakak-kakak aku dan abang aku supaya tak beritahu aku pasal ni sebab abah risau aku susah hati. Abah bimbang kalau pelajaran aku terganggu (padahal study nya malas, nak terganggu apanya...)

Now I start to trust nobody, even my own family. How could they keep it as a secret. 

Aku rasa macam nak balik Malaysia je cuti winter ni. Tapi tak cukup duit. Haih~

p/s : Like all, but trust none. 

Monday, January 7, 2013

Bukan Gila

Kalau kita cakap pasal psychiatry, perkara pertama yang orang akan fikir ialah ; ORANG GILA! Do you know that not all patient who consult psychiatrist are crazy? They are not crazy. Itu lah yang salah pada fikiran orang kita. Kalau jumpa psychiatry je, orang kata kita gila. Sedangkan semua orang ada penyakit psychiatry.

Jangan terkejut bila anda melangkah masuk ke dalam wad psikiatri. Nak tahu kenapa? Pesakit-pesakit di wad psikiatri ni kadang-kadang terdiri dari pemuda yang kacak, perempuan yang sangat cantik dan kanak-kanak yang comel. Quite surprising isn't it? Who knows that you can find beautiful young woman, handsome young man and cute children in the psychiatry ward. Apa yang kita bayangkan, pesakit di wad psikiatri ni mesti buruk, selekeh, pengotor dan sebagainya. Tapi itu tak ramai. Kebanyakan pesakit psikiatri sebenarnya memang nampak normal. Bagus kebersihannya, elok tutur katanya, Cuma kadang-kadang emosinya sahaja yang terganggu. Yang selekeh pengotor tu tak adalah ramai pun.

Last week, I went to an ophthalmologist, accompanying my friends doing eye check up. While the doctor was examining him, he ask us what clinical specialties that we are studying now. Kemudian kami cakap lah sekarang ni kami di neuropsychiatry. Kemudian doktor tu cakap,

"Ï don't like psychiatry. For me, it's not a branch of medicine. You just talk to patient until the patient reappear normal again. then the patient will become 'sick' again."

I'm sorry but I have right to disagree. I do think psychiatry is important and psychiatrist are just like the other specialists, they help to treat diseases too! Talk about recurrence, there are many other disease that can recur too. And there are also psychiatric diseases which may be cured completely by applying the right treatment and rehabilitation inshaAllah.

Wah, aku nampak begitu fanatik. Adakah aku ingin menjadi seorang psikiatri suatu hari nanti? Tidak! Aku tak berminat nak menjadi seorang psikiatri, tapi aku percaya yang psikiatri ni juga penting seperti bidang-bidang lain. Sebab aku berminat nak menjadi pensyarah yang mengajar medik( kalau boleh internal medicine).

Okay lah sekian sahaja dari saya. Kesimpulannya,
1) Jangan anggap semua patient psikiatri ni semua gila.
2) Jangan anggap bidang psikiatri ni bukan bidang perubatan. It help to treat your soul. Lebih-lebih lagi kalau doktor psikiatri ni seorang Muslim.

p/s:  Aku rasa macam nak jadi neurologist la...tapi susah plak subjek ni. Susah tapi menarik. Camne tu?

Wednesday, January 2, 2013

Accent..So What?

Just watched a video from youtube; BenBrashaw channel (I think). I feel so proud knowing there is someone out there who are not a Malaysian, can speak Malay language fluently. In his youtube channel, he teaches Malaysian on how to speak English in American accent.

In his videos, he complains of mispronunciation of some English words made Malaysians. I respect him for correcting the common mistakes done by Malaysian people, but he shouldn't expect Malaysians can speak English as well as Americans. I think he should know some reasons;

1) In Malaysia, we were taught British English since we were in kindergarten. Not American English!

2) In Malaysia, most of the English movies on tv are from US. Quite absurd doesn't it? We learn British English in school but listen to American English conversations from movies.  That's why Malaysian sometimes mix the language up.

3) In daily life, most of the Malaysians do not care much about grammar. Even sometimes in our own Malay language, we can build a complete understandable sentence without using correct grammar. That's why you always hear Malaysians do a lot of grammar mistakes in their conversation.

4) At home, there's no one we can talk in English to. If we start trying to talk to our parents in English, our parents will get startled and say...."Kau dah buang tebiat ke apa cakap omputih kat rumah ni?" And if we try to talk to our friends in English, they will say that we are showing off. That's why English only was learned "theoretically in school", but not practically used. And sometimes you can see Malaysians that are good in writing English essay, but very bad when they try to speak it.

5) We are Malaysians, not Americans. That's why we can't speak English like American. As simple as that.

6) There are many homophones and homonyms in English. Okay let us focus on homophones. May be they sound a little bit different but Malaysian perceived them as all the same. Sometimes we confuse with

"weather and whether",
"desert and dessert",
 "can and can't" [american accent] (this is the most common and fatal mistake we do)
"week and weak"
"think and thing"
"their and they're" (also common)
"your and you're (quite common)
"three and tree"
etc.........

Even if I am listening to someone using one of the word from these pairs, I could hardly know which one they are trying to say. [Especially can't and can in American -In British accent, it is easier to differentiate these words]

That's why when I am doing my presentation in class in front of the professors, or talking to somebody who sits next to me in the flight, or talking to foreigner (I mean...tourists) in my country who's asking for direction, I just use and speak English without bothering which accent I am using. I am using my own accent. Haha..

For me; "No matter which accent you are using, as long as it is still "English" and not "bahasa rojak", that will be okay. No need to impress other people by showing (off) how good your accent is.

p/s : Everybody will say their own language is the easiest language. Put yourselves in others' shoes please. But I respect and salute Ben Bradshaw for teaching us his slang. I learned something too (on how to recognize those homophones).