Saturday, February 23, 2013

Hampir Give Up

Dapat picture ni dari Amin. Sangat sesuai dengan situasi aku sekarang. Exam paediatric, 1 hari lagi.

Wednesday, February 20, 2013

Tekanan dan Tertekan

Esok aku exam. Obstetrics & Gynecology. Aku sangat bimbang, sebab carry mark yang bakal aku bawa untuk dicampurkan dengan markah final nanti sangat sedikit. Kalau nak target A tu, memang dah tak boleh langsung. Jangankan A, B+ pun susah nak dapat dengan markah midterm aku sebegitu.


Aku baca buku, kemudian bila semua topik sudah habis dibaca, aku cuba untuk ulang baca. Tetapi bila aku baca untuk kali kedua, aku rasa macam aku tak pernah baca pun benda tu sebelum ni. Aku ni jenis tak suka orang soal-soal aku untuk menguji. Kalau untuk discussion tak apa, tapi kalau untuk menguji aku sangat benci.


Kadang-kadang tertekan tengok kawan-kawan dah ulang baca untuk kali ke 4 dan 5. Ada juga yang jenis hafal kaw-kaw gila. Secara jujur, aku tertekan dan aku rasa nak jauhkan diri dari orang macam tu. Please stay away from me 5 meter apart. Kadang-kadang, waktu makan tu jugaklah diorang nak discuss soalan-soalan. Bagi aku, masa makan kita makan.


Entah la...Ramai je yang tak setuju dengan sikap aku yang suka isolate myself from the group sebab nak larikan diri dari discussion. Tapi, apa yang aku boleh cakap ialah...cara study kita tak sama. Kau jangan rasa kau betul 100% sampai nak cakap cara aku study ni salah. 

Okay, aku sekarang nak menangis. Aku rasa tak nak deal with people untuk sehari dua ni. Esok semoga Allah permudahkan aku dan kawan-kawan satu batch untuk jawab soalan exam dengan tenang. Salam~

p/s : Lulus pun cukup la....

Tuesday, February 5, 2013

Deal with People

Being a Muslims, there are two things we have to take care of ; relation with Allah and relation with others.

Relation with others
Dealing with people is never easy. Each one of them has their own characters, good side and bad side. Today in class, the doctors taught us on how to do the simple suture. But one of the Egyptian in my class was so annoying. He didn't give chance to the other students to do the suture themselves.He couldn't wait to ask a question before the professors end their speech. Honestly, I am not a racist. In my previous elective course, I could get along with the Egyptian student well. I do not hate Egyptian, I just hate him. I just hope my course will end quickly so that I won't see him again.


After class, I found my mp3 earphone could not function well anymore. So, I decided to buy a new one. Heading into an accessory shop, I asked the shop owner for an earphone. But the owner of the shop did not allow me to try the earphone before buying it. He said, "Buy it first, then you can try it at home!" So, what if the earphone will not function well?  Will I have my money back? So I just canceled buying the earphone. The shop owner was so angry to me for not buying anything from him after entering his shop. So what? Like I care.


Now I can't listen to my3 songs. I always listen to song when I walk home, riding train to class or return home, and when in class while waiting professor to come and give a lesson. Dealing with people is tiring. That's why it's better to listen to mp3 than talking with people. Words from people will hurt you, but lyrics from songs heal you.

Monday, February 4, 2013

Politik & Study group

Politik

Hari ni buka facebook. Nampak ramai orang post atau beri komen pasal ISMA nak join PRU. Isy, honestly I don't care lah. Okay bukan itu yang nak disampaikan. Bukan!

Sebelum ni aku pernah tulis status di facebook lebih kurang begini,
"Boleh tak kalau remove orang yg slalu post pasal politik dari friend list facebook ni?"

Okay cukup sampai situ. Lepas tu ada orang yang tanya aku macam ni.

"Eh , kau ni memang benci politik ke? Kau tau tak yang politik ni a part of agama jugak? Kau tak boleh nak ignore macam tu je pot pet pot pet bla bla bla......"

Ops~ There's a little misunderstanding here. I don't hate politic. I just hate people posting their status in facebook about politic. As simple as that.

Study group

Okay, lepas tu sekarang ni aku busy dengan study group. Cewah~ Busy lah sangat. Ada seorang ni tanya aku, "Kenapa kau study group dengan diorang ? Dengan aku tak boleh ?"

Honestly, bagi aku. Study group ni kita bukan boleh pick siapa-siapa je. Study group ni kena terdiri dari orang yang kita serasi dan boleh study sama momentum dan velocity. Kalau study group tapi kita tak serasi dengan orang dalam study group tu tak boleh jugak. Study group bukan sekadar study bersama, tapi more to persamaan dari segi cara study, cara perbincangan dan segalanya lah.

Pernah aku join satu study group ni. Diorang study and discuss points laju gila, sampai aku terkejar-kejar. Rupa-rupanya baru tau yang study group diorang ni, diorang akan baca dulu before datang study group. Aku tak boleh begitu. Itu bukan cara aku.

Aku pernah juga ikut satu study group ni, dia cuma discuss soalan je dan discuss point2 penting je. Lepas tu ada tanya-tanya soalan untuk menguji memori. Itu pun bukan cara aku. Kalau boleh, aku nak ada orang yang mengajar dahulu sebelum tanya soalan.

Okay, so itu jawapan aku. Study group ni bukan kita boleh masuk dengan sesiapa je. Bukan!

Sekian saja laporan berita untuk hari ini. Maju lah study group untuk perubatan. Salam~