Tuesday, May 28, 2013

Hidung Berdarah

Hidung berdarah atau nama lain dia ialah epistaxis. Pernah kena tak? Aku pernah! Okay, ada yang kata hidung berdarah ni sebab cuaca panas sangat lah. Dan ada juga kes pasal seorang pelajar ni hidung dia berdarah, bila pergi check jumpa doktor rupanya dia ni ada leukemia dan beberapa hari lepas tu beliau meninggal dunia.


Hidung berdarah ni semua teruk ke? Sebenarnya ada banyak sebab yang boleh buat hidung berdarah ni.
Antara sebabnya ialah....

1) Trauma atau kecederaan pada hidung. Contohnya selalu korek hidung ke, ataupun ada benda tersumbat ke atau pun hidung patah sebab terlanggar apa-apa.

2) Radang atau inflammation.

3) Tumor atau kanser.

4) Penyakit darah contohnya haemophilia, leukemia.

5) Darah tinggi. Ni paling banyak berlaku dalam kalangan orang tua. Arwah mak aku pun pernah kena ni.

6) Demam

7) lain lain...banyak lagi malas nak tulis semua kat sini.


Jadi kalau kena hidung berdarah ni apa yg kita kena buat eh?

1) Duduk dengan keadaan sedikit bongkok ke depan.
2) Picit (tutup) hidung selama beberapa minit. Bernafas ikut mulut. Bila kita picit hidung, kita dapat kurangkan darah yang keluar.
3) Tekapkan ais (air batu) pada batang hidung supaya pembuluh darah di kawasan hidung tu mengecut.
4) Ambil sedikit kapas dan letakkan adrenalin, kemudian letakkan di dalam hidung.
Adrenalin tidak boleh digunakan kepada pesakit darah tinggi!!!

Okay itu sahaja untuk kali ni. Selamat Study. :)

Saturday, May 25, 2013

Korea

Bismillahirrahmanirrahim....

Okay, seperti yang anda maklum saya sekarang dalam proses belajar bahasa korea. Suka saya maklumkan bahawa saya belajar korea bukan sebab saya minat kpop/drama korea/running man! Tapi saya belajar korea sebab saya nak belajar bahasa cina. Pelik tak? Okay baca dulu sampai habis.

...............................................................................................
Cuti summer yang lepas, aku nak belajar bahasa cina mandarin dari sepupu aku (sepupu aku boleh bertutur dalam banyak bahasa). Tapi sepupu aku cakap, nak belajar bahasa cina sangatlah susah! Dia kata, tulisan dia banyak sangat garis-garis. Jadi, kalau aku nak belajar cina, aku kena belajar baca korea dulu.

Sebab dia kata tulisan korea ni tak serumit tulisan cina. Dia kata lagi, aku kena cuba belajar korea dulu. Kalau tulisan korea ni pun tak boleh nak baca, tulisan cina apatah lagi. Kiranya ni sebagai bench mark je la..

Ni bila tau aku belajar korea, ramai yang perli-perli..Ada yang kata,

"Bahasa korea tu bukan bahasa syurga, baik kau belajar bahasa arab"

"Tak yah la berangan nak jadi mamat korea sangat"

"Kau tu duduk kat mesir bukan kat korea. Tak yah mengada nak belajar bahasa lain"

Dan macam lagi.... Untuk pengetahuan semua, saya juga sekarang SEDANG BELAJAR BAHASA ARAB FUSHA. Cuma  aku tak heboh sangat. Aku cuma heboh kat orang aku belajar korea. Sekarang ni aku tengah belajar basic arab dari level 1. InshaAllah...Impian aku, aku nak boleh baca banyak bahasa sebelum aku jadi doktor nanti.


Belajar banyak bahasa ni banyak faedah. Boleh je nak dakwah dalam bahasa korea kan? tulis status yang baik-baik dalam bahasa korea. Tak salah kan?

p/s : Bahasa Melayu pun bukan bahasa syurga! Jadi, kenapa kau cakap bahasa melayu?

Friday, May 24, 2013

Antibiotik

Bismillahirrahmanirrahim....

Lama juga tak update blog. Nak kata sibuk tu tak adalah sangat, tapi MALAS!

Okay, ni cuma nak cerita sikit pasal antibiotik. Sesetengah pesakit suka ambik antibiotik dan ada juga yang tak suka makan antibiotik sebab rasa dia yang tak sedap dan pelik. Ni antara kesalahan-kesalahan yang kerap orang lakukan apabila ambil antibiotik.


1) Kadang-kadang pesakit ingat kalau kita makan sebiji antibiotik, kesan ubat tu akan datang serta merta. Contohnya kalau demam, sila jangan fikir bahawa demam anda akan kebah jika anda hanya baru makan antibiotik sebiji dua.


2) Yang ini masalah paling besar. Pesakit selalunya berhenti makan antibiotik bila penyakitnya itu dia rasakan sudah pulih. Bila ditanya kenapa sudah tak makan antibiotik, dia akan jawab.. "dah tak sakit, buat apa nak makan ubat lagi?" Okay ini SALAH ye kawan-kawan. Sepatutnya pesakit tak boleh putus makan antibiotik sehinggalah doktor suruh berhenti. Kalau tak nanti penyakit tu akan datang balik.


3) Pesakit selalunya malas nak pergi hospital atau jumpa doktor, jadi dia cuma ambil ubat dari ahli keluarga yang pernah kena penyakit yang sama. Contohnya dia demam dan malas nak pergi hospital. Lalu dia pun makan ubat demam kakak/abang dia. Okay itu salah ye kawan-kawan. Sebab mungkin bakteria/virus/apa-apa kuman yang buat kakak/abang kau demam tu jenis lain, yang menyebabkan kau demam tu jenis lain. Lain kuman, lain jugalah ubatnya. Kalau silap makan ubat, nanti tak pasal-pasal jadi makin teruk. Jadi, jangan makan ubat orang lain sesuka hati.


4) Ada juga pesakit yang makan antibiotik tak ikut dos. Ada yang suka skip-skip dan ada yang tak makan langsung. Maklumlah, antibiotik ni rasa dia tak sedap. Tapi kena la telan jugak kalau nak sihat.

Okay itu sahaja update untuk kali ini. Salam~  :)


Tuesday, May 14, 2013

Sibuk?

Maaf sebab malas nak update info pasal medik. Busy sikit sebab terkejar-kejar nak cover balik lecture tiap2 hari. Tak termasuk lagi lecture round yang lepas-lepas. So, memang busy lah.

Tapi busy mcm mana pun, jgn lupa beribadah kepada Allah kan?


Sunday, May 12, 2013

Piramid, Padang pasir, Unta

Alhamdulillah, esok dah start kelas. Cuti kali ni aku puas hati sebab dapat jalan banyak tempat menarik. Dan dapat banyak pengajaran sebenarnya.

Okay, kepada siapa yg nk tengok gambar2 aku berjalan, boleh la tengok kt fesbuk aku. X kuasa aku nk upload kt sini. haha


Tuesday, May 7, 2013

nasihat kawan2 pasal exam

Hari ni aku buka dropbox dan tengok result ophthalmology. Markah boleh la... tapi still dalam kategori rendah jugak sebenarnya. Tapi yang peliknya kan, aku rasa macam x kisah sangat markah aku macam tu.
Mungkin sebab aku tak suka subjek ni kot. Aku memang dari mula lagi tak suka subjek ophthalmology ni. Haha....lantak la..

Aku cuma nak share. Sebelum ni aku selalu mengeluh sebab markah aku rendah. Tapi selepas aku dengar beberapa orang sahabat cakap camni...

#1
Marks and grades do not define intelligence. Lagipun exam is full of cheating sometimes. Kadang-kadang kita yang dah masuk exam dulu ni, boleh bagitau kat kawan-kawan kita yang still belum exam tentang soalan apa yang masuk . Jadi itu quite not fair to those yang masuk awal.

#2
Sebelum kau masuk exam, kau tetapkan camni, "Ya Allah, aku cuba buat sehabis baik. Banyak mana yang aku dapat jawab, banyak tu lah rezeki yang kau bagi kat aku. Dan aku takkan mengeluh kalau rezeki aku kurang pada hari ni sebab aku tau tu semua ketetapan Mu."

#3
Kecik, kau jangan target A. Kalau kau target A, kau akan rasa down gila bila x dapat A. Ko just buat sehabis baik je. Ko buat yang terbaik nanti result pun inshaAllah terbaik. Jangan expect A.

:) I love my friends.

Wednesday, May 1, 2013

Banyak Orang. Banyak Ragam

Exam dermatology semalam susah nak mamp**. Esok exam lagi, moga-moga tak susah semalam. Okay itu mukadimah hari ni. Sehingga hari ini, aku belajar beberapa perkara....

1) Ada orang yang suka kenakan orang lain, tapi bila kita kenakan dia balik, dia melenting dan meletus macam gunung berapi.

2) Ada orang yang sentiasa mahu bertanding dengan orang lain. Tak boleh kalau ada orang yang dapat markah lebih tinggi dari dia. Dia tak boleh kalau status facebook orang lain lebih dapat banyak "like" daripada status dia.

3) Ada orang yang kalau bersuka ria, nak hanging out lepak-lepak, dia akan keluar dengan orang lain yang dia suka. Tapi bila dia bersedih, kesunyian, atau orang yang dia selalu lepak tu tak nak keluar dengan dia, dia akan mula cari kita dan mengadu kat kita. Kiranya kita ni cuma wujud bila dia perlukan sesuatu je la..

4) Ada orang yang suka malukan kita depan orang lain, pendek kata "publicly!". Tapi bila dah tinggal kita dengan dia berdua je, dia cakap "sorry la weh, kau tak marah kan?" Helloooo...kau dah kutuk aku depan orang, lepas tu boleh tanya aku marah ke tak?  Kalau kau malukan aku depan public, kau minta maaf pun kena la public jugak!

5) Ada orang yang taksub gila dengan politik. Kalau kita sokong kerajaan je terus kena cop as macai. Padahal kita bukan fanatik macam dia, kalau kita macai, dia tu pencacai!. Kalau kita sokong pembangkang terus cakap kita ni tak bersyukur. Padahal rezeki bukan datang dari dia pun.

Okay cukup untuk hari ni. Esok exam. Bye~!

p/s : cuti ni nak buat apa? menghadap muka orang yang aku selalu jumpa je. ceit~!