Tuesday, July 30, 2013

Hot-dog Cheddar Roll

Okay hari ni saje nak share resepi yang aku belajar dari 9gag. Okay it sounds weird. Iyalah macam manalah site tu ada benda berfaedah kan? Tapi sebenarnya 9gag ni banyak juga info-info dia. Okay jom kita belajar macam mana nak buat  Hot-dog Cheddar Roll.

Bahan - Bahan
- Roti
- Hot-dog/sosej (sama la tu...)
-Kepingan cheddar
- Telur


1)Okay firstly, potong bahagian tepi-tepi roti. yang kerak dia tu. kita nak yg putih je.

2) Penyek/leperkan roti tu. Sebab kita tak nak tebal sangat nanti susah proses penggulungan. Hoh macam debat plak.
3) Gulung sosej yang telah dipotong dengan cheddar. (belum gulung dengan roti lagi, gulung sosej tu dgn cheddar je dulu)

4) Okay, lepas tu baru gulung cheddar yg ada sosej tu dengan roti. Jadi macam ni...

5) Lepas tu kacau telur dalam bekas lain. Letak garam dengan mayonis sikit.

6) Panaskan minyak, celup roti yg telah digulung dalam telur dan goreng!!!

7) Ape lagi..mentekedarah la puas-puas. Selamat mencuba. :)
Tada.... note the melted cheese kat situ. yummy.... okay bye!
Thanks to azriq aliq ajiq  for the pictures.

http://mohdazriq.wordpress.com
p/s : stress soalan ENT susah. 

Tuesday, July 16, 2013

Study!

Okay guys, ni tips ni aku tak buat lagi...tapi aku cadang nak buat mcm ni lah. So ni kira macam proposal lah gitu.

First, you have to know what could boost your study mood up during ramadan. Okay contohnya bagi aku yang balik Malaysia selepas exam ni, tentulah booster aku ialah Malaysia itu sendiri. These mood booster may apply to Malaysians studying in Egypt only. Haha

1) Kau letak tiket flight balik Malaysia depan meja study kau. Semoga tiket tu boleh boost semangat kau nak study. Fikirkan terbang..Iya, bawaku terbang~

2) Kau letak gmbr famili kt depan meja or gambar rumah or whateva yang boleh mengingatkan kau kt rumah. Kalau xde gambar, tengok kt facebook. Tengok fesbuk parent, fesbuk adik beradik. Huhu...

3) Kau dengar lagu raya..Okay may be it's too early to listen to lagu raya right now. Kita baru seminggu berpuasa takkan nak dengar lagu raya kan? Btw, ni just nak naikkan semangat study je. So it's a good thing. So no need lah nak bagi ceramah bagai kononnya cakap 'mengapa pentingkan syawal lebih dr ramadan' or whateva. Ni just utk boost semangat study. Tipulah kalau kau xde perasaan nak beraya di Malaysia.

4) Do not make fasting as a reason for you to not to study. I know it's quite tiring to study without sipping mineral water and hard to stay awake without consuming nescafe. But you really have to set up your mind and motivate yourselves to study! Tak semestinya dengan makan/minum je boleh tahan ngantuk nak study. Kau boleh dengar lagu, study group dan sebagainya utk elakkan ngantuk time study waktu siang.

5) Do not make "solat tarawih" as a reason for you to not study at night. Duh~ solat tarawih berapa jam je la sangat pun. Habis lama pun 2 jam. Selalu kau surf internet or main game komputer tu lebih dari dua jam boleh je? So, pandai2 bahagi masa waktu malam. After taraweh terus start, no postponing! And gap between magrib to isyak pun sempat utk baca at least half a topic sebenarnya.

6) Some of us go to sleep early, may be after tarawih. So after waking up for sahur, take a little time to study while waiting for Fajr prayer. After praying, you can continue sleeping. And then wake up early at 7 to study before going to class. Kelas pukul 9 or 10 kan?

okay those are study tips that i want to do. I repeat, I WANT to do. okay bye!

Thursday, July 4, 2013

Mohon Jujur

Bismillahirrahmanirrahim....

Sebenarnya dah lama sangat nak tulis pasal ni. Tapi tak ada keberanian nak tulis sebab bimbang sekiranya menyinggung hati beberapa pihak. Tapi oleh kerana benda ni seolah-olah sudah berleluasa, aku rasa PERLU untuk aku tulis benda ni.

Rasulullah SAW said : "Whoever cheats does not belong to me. (Narrated by Muslim)


1) EXAM
Aku tahu memang hidup ni perlu tolong menolong. Tapi konsep tu kenalah betul. Secara jujur, aku pun pernah tak sengaja terlihat kertas orang di hadapan. Kemudian aku bandingkan jawapan dia dengan jawapan aku. Betul, memang selalu sangat. Tapi bila aku fikir balik, betul ke jawapan dia? Entah-entah jawapan aku lagi betul ke?

Secara jujur, aku selalu je nampak beberapa orang main passing-passing gumpalan kertas, main bisik-bisik, tunjuk bahasa isyarat dan sebagainya. Kadang-kadang tu boleh dengar suara diorang "Eh, jawapan ni ape?"
Ya Allah...Aku pun tak tau nak cakap apa dengan orang macam ni. Apa fungsi exam sebenarnya? Semata-mata untuk naik tahun sahaja ke?

Aku pun mengaku banyak soalan yang aku selalu tak dapat jawab, tapi kalau aku dah tak tahu sangat, aku akan teka je jawapan dia. Tak perlu kot nak menyusahkan orang lain supaya bagi jawapan kat kita.

Lagi satu, aku pernah nampak seorang kawan ni check jawapan melalui internet. Ya, inilah keburukan smartphone. Peralatan yang baik dan canggih seperti itu disalahguna sebagai medium untuk menipu di dalam exam. Kemudian bila pengawas peperiksaan datang, pandai pula dia sorok smartphone dia. Apa fungsi kau belajar 2-3 hari bertungkus lumus, tapi akhirnya menipu? Tak rasa sia-sia ke study?

Betul! Kadang-kadang kita tak puas hati sebab kita macam pernah terbaca benda tu, tapi bila soalan keluar rasa tak dapat jawab. Dan ini akan membuatkan perasaan nak "check" jawapan tu membuak-buak. Sebab kita fikir macam ni, "Isy, ni tak boleh jadi ni. Aku tahu jawapan ni tapi aku lupa! Jadi baik aku tanya!" Lupa tu perkara biasa, aku pun selalu lupa. Kita tak boleh expect kita ingat 100% dari apa yang kita belajar. Nama pun manusia. Lupa memang sifat yang lemah, tapi menipu itu perbuatan mazmumah. 

Kadang-kadang tu kita boleh tengok mereka "berbincang". Boleh dengar soseh-soseh mereka bercakap. Mungkin mereka rasa mereka akan dapat pahala dengan meniru macam ni.

2) ATTENDANCE

Pernah tak suatu hari tu, kau tengok lecture hall x ramai pun orang datang. Tapi attendance/kedatangan penuh? Siapa yang tolong tandatangan? Roh gamaknya?

Aku pun pernah je tak datang kelas. Dan kalau aku tak datang, aku tak akan tanda kedatangan pada hari tu. Kalau aku nak tanda jugak, aku kena datanglah! Janganlah ponteng!

Ya memang betul ada banyak perkara yang kadang-kadang membuatkan kita terpaksa untuk tidak menghadirkan diri ke kelas. Contohnya sakit, ada kerja lain yang perlu diselesaikan, bangun lambat dan sebagainya. Okay itu lantak lah kau tak datang sebab apa pun, malas ke apa ke. Tapi kedatangan janganlah tanda.

Kadang-kadang orang macam ni menyusahkan kawan-kawan yang datang bila doktor tanya, "Why the attendance is full? There's no one absent?" Dan bila doktor check balik, dah kantoi ada yang tolong tandakan untuk kawan.

Honestly, lantak kau lah tak nak datang kelas (sebab mungkin kau ada masalah sendiri), tapi sekurang-kurangnya tolonglah jujur dalam menanda attendance dan jangan menyusahkan orang lain. Nanti kalau tertangkap kawan yang "menolong" tu yang susah. Bila ditanya mengapa buat macam tu, pandai pula dia jawab "takut tak dapat masuk exam kalau attendance tak cukup". So? Kalau takut, datanglah! Kalau kau datang hari tu, tak perlulah tanda untuk hari tu. Tanda yang hari kau datang je lah. 

Kalau kau datang tapi lupa nak tanda or mak cik kutip attendance lupa nak tanda, itu lain cerita. Itu memang hak kau untuk tanda benda tu!!

Oh ya...Masalah attendance ni akan lebih kerap berlaku dalam musim elektif ni! Bimbang jika attendance tak cukup, tak boleh dapat sijil untuk graduate.

Okay lah cukup lah luahan perasaan aku hari ini. Secara jujur, tolonglah jujur. Kau kalau arab menipu kau, kau marah. Tapi kau menipu apa cerita? Apa beza kau dengan arab yang menipu tu? Sama je kan? Menipu juga kan?

p/s : Allah Maha Melihat. Berkat tu kita tak nampak. Balasan kepada menipu tu boleh datang dalam pelbagai bentuk, dan bila-bila masa.