Friday, August 16, 2013

Macam Mana Study Kat Mesir?

Sepanjang aku beraya hari tu, bila ramai yang tahu belajar di Mesir, ramai yang tanya macam mana keadaan kat Mesir dan tanya apa yang berlaku sebenarnya di Mesir.

1) Macam mana keadaan di Mesir?
Erm...Well memang mesir nampak teruk. Tapi selalunya media ni exaggerate. Kadang-kadang tu kawasan student aman damai je, tapi dia pulak yang putar belit cerita. Cerita sebesar busut dijadikan gunung, itu lah media.

2) Apa sebenarnya berlaku kat Mesir?
Well, kalau nak cerita kat sini memang panjang. Nak ringkaskan pun aku tak reti. Sebab tu aku tak pernah cerita. Tapi memang panjang nak cerita, untuk tahu lebih lanjut sila tanya orang lain. Jangan percaya bulat-bulat pada berita tv dan surat khabar. Kalau nak tahu, baca blog ustaz-ustaz mesir YANG BOLEH DIPERCAYAI.


Dan aku ada dengar yang EME dah keluarkan kenyataan bahawa kalau keadaan Mesir semakin meruncing, kitorang terpaksa tangguh satu semester atau dipindahkan ke IPTS dalam negara atau ke negara yang lain yang lebih aman.

Pendapat aku (my own opinion, there's no such this as right or wrong, if you find mine is opposing yours, just shut the f up and respect my opinion)
 Aku kalau boleh tak nak tangguh semester sebab aku dah tak larat nak tunggu lama-lama.. Lagipun duduk kat Malaysia tak sedap duduk lama-lama guna duit mak bapak. So, aku kena cari kerja lah kalau nak tangguh satu semester. Takkan nak mengharap duit parents je kan? Kalau elaun still masuk tak ape.

Tapi aku tak kisah kalau aku dipindahkan ke universiti lain (provided that Mara still tolong support), tak kisah la kat mana-mana pun. Tak sambung kat Mesir dah pun tak pe aku tak kisah dah. Yang penting aku dapat habis belajar cepat.

Tapi Kalau terpaksa sambung lagi 2 tahun, aku prefer belajar kat egypt balik. Papepun, aku nak belajar lg setahun je!! Tak nak 2 tahun!! haha...

Okay xde mood nak tulis panjang-panjang (dah panjang da pun). Salam~!

Monday, August 12, 2013

Raya ke 5 2013

Alhamdulillah, setelah 3 tahun tak berjumpa, tadi aku dapat juga jumpa ustaz yang rapat dengan aku dahulu. Ustaz Naim Abdul Wahab. Tak ada gambar sebab lupa nak tangkap.

Setiap kali aku ke Kaherah, mesti aku akan berjumpa dengan ustaz. Tadi memang banyak perkara yang bermain di minda bila aku ziarah ustaz.

1) Sebelum ni aku tak pernah masuk Jengka 21, dan tadi ialah kali pertama aku masuk jengka 21.
2) Subhanallah, ahli keluarga ustaz baik belaka. Aku dan kawan-kawan dilayan dengan SANGAT baik oleh keluarga ustaz.
3) Tak percaya bila ustaz cakap dia cuma sambung "kerja-kerja kampung". Papepun,tak kisah la gaji tu mahal ke murah. Yang penting bekerja.

Tadi ada tanya pasal jodoh. Ustaz cakap, susah nak cari isteri sekarang sebab hantaran semua mahal. Lebih-lebih lagi ustaz cakap dia hanya kerja kampung, bimbang sekiranya tiada orang yang sudi.

InshaAllah. Allah tu Maha Pemberi Rezeki. Okay point kat sini sebenarnya ialah pasal hantaran je. I wonder why they put the hantaran so tinggi. Nak jual anak ke apa? Haih~

Okay la..Kepada wanita-wanita di luar sana, janganlah letak hantaran tinggi-tinggi. Nanti kalau xde orang nak kat kau padan muka.

Okay xde mood nak tulis panjang-panjang. Salam ~!

Friday, August 9, 2013

Selamat Hari Raya Aidilfitri 2013

This picture was taken in Turkey. Okay, I just want to say that I loooooove Turkey so much. Selamat Hari Raya Aidilfitri to all of you :)

Saturday, August 3, 2013

Lailatul Qadar

I wonder, is there any possibility for a big sinner like me to meet the Lailatul Qadr night? I don't feel like I'm qualified enough to have it.

Oo Allah, please forgive me and don't let me astray far from you. Tolonglah kuatkan iman aku agar aku jauh dari melakukan dosa samada dalam sedar mahupun tidak.


Thursday, August 1, 2013

Oh My Jerawat!

Okay ada yang tanya aku, "Kau ni budak medik, tapi dalam blog pasal masak la ape la.." Okay ni blog aku suka hati haku la nak tulis pasal apa pun. Pasal ekonomi rumah tangga ke, perdagangan ke, literature ke lantak aku lah.


Okay kali ni nak masuk la benda yang medik sikit. Benda ni common kawan-kawan Malaysia aku tanya iaitu pasal Jerawat! (tulis ni sambil-sambil buka buku dermatology)


Q : Apa yang menyebabkan jerawat ni eh?

A : Ha...ari tu doktor cakap ada 3 faktor utama iaitu muka berminyak (sebum production), lapisan kulit dekat dengan bulu roma terganggu dan bakteria. The second factor sounds so weird coz I translate it directly from english to malay. So xde kena mengena dengan cokolat ke apa ke.




Q : Tu je? Ada faktor lain x?

A : Doktor kata pemakanan tak ada kena mengena dengan jerawat kecuali makanan kau tu boleh buat hormon androgen dalam badan meningkat. Lepas tu cahaya UV dari matahari pun boleh menyebabkan jerawat. Sesetengah ubat pun boleh menyebabkan jerawat.




Q : Apa komplikasi kalau kena jerawat ni eh?

A : Dalam buku ni ada 4. Aku sebut 3 je la..

1) Keloid. Keloid ni parut yang timbul.

2) Boleh juga parut yang tenggelam jadi macam berkawah.
3) Masalah psikology contohnya malu, tak de keyakinan diri dan sebagainya.

Okay la...Treatment? Well, berlambak treatment kt kedai2 jadi pilih je la yang mana satu idaman kalbu. Sampai sini je dulu kali ni. Bye~!

p/s : Apa yang menyebabkan parut jerawat? Jawapannya ialah sebab selalu picit jerawat. Jerawat bukan untuk dipicit!