Thursday, October 31, 2013

Matured, Growing Up or Learn Something New?

Age doesn't define maturity. Selalu sangat baca dan dengar orang sebut benda ni.

To those yang kenal diri ni, saya rasa korang tau je aku sekarang berada di tahun akhir.
Bila dah di tahun akhir ni, aku rasa aku secara perlahan-lahan macam dapat menerima apa Mesir dan penduduknya seadanya.

Sebelum ni aku selalu kutuk-kutuk orang Mesir kaw-kaw sebab tak puas hati dengan diorang. But when I re-evaluate myself back, they are not that bad.

Semalam aku naik tram, dan diejek bunya-buya lah dan budak-budak tu tried to annoy me and they succeed of course. Tapi semalam aku just layankan je apa yang diorang tanya walaupun banyak benda yang diperlekehkan. Just layan....Coz I know they're just a bunch of kids and I'm pretty sure their frontal lobe is not fully developed yet.


Dan when I see perangai ijipsyen, I talked to myself "well ni memang diorang sejak azali which make them differs from us". Sampaikan aku dah macam tak kisah dengan perangai diorang.

Aku tak tahu samada aku semakin matang, ataupun sudah lali sebab dah 6 tahun kat sini, ataupun aku berjaya melatih sikap sabar, ataupun I just learnt how to appreciate things and people.

Thats' all from me. Bye~

Monday, October 28, 2013

Sakit Belakang

Okay hari ni hari ketiga aku masuk department Surgery. Dan department yang aku berada sekarang ialah department Neurosurgery.

Hari ni aku belajar pasal Lumbar Disc Prolapse, salah satu penyebab sakit belakang. Tapi korang tau tak doktor aku cakap ada 2 most common sebab sakit belakang.

1) Tua/aging

2) Obesiti/gemuk


Talking about aging, memang kita x boleh nak elak benda ni. Tapi obesity yes! So untuk mengelakkan sakit belakang, jom kurus. That's all for today. :)

Tuesday, October 8, 2013

Kuasa Doa

Bismillahirrahmanirrahim....

Hari ni saya nak cakap yang saya sangat percaya akan kuasa sebuah doa.

Aku selalu baca doa naik kenderaan, jarang miss. Pernah sekali tu, aku naik motor dengan abah lepas tu brek tak makan. Lepas tu aku dan abah jatuh. Bila aku muhasabah balik, baru aku ingat yang aku tak baca doa naik kenderaan. Ada juga sekali tu, kereta kami terlanggar dengan kereta orang. Dan time tu memang aku lupa nak baca doa naik kenderaan.

Ada juga aku dengar kes orang ada penyakit kanser tahap 4 yang dah tak de harapan sembuh, tapi sebab dia sering berdoa , lepas tu dia sihat.

Okay kesimpulan yang saya nak cakap ialah doa tu senjata mukmin. So, please lah berdoa untuk Mesir, Palestine, Syria dan negara Islam yang lain. Sebab aku percaya akan kuasa doa. sekian~!