Saturday, November 16, 2013

Sedar Siapa Kita Pada Orang

Okay sebenarnya aku tak tahu macam mana nak cari tajuk yang sesuai dengan apa yg aku nak cakap. Tapi peduli apa pulak dah kan? Ni blog aku pulak.


Jujur sekarang ni aku rasa macam friendship aku dengan sorang kawan lama semenjak sekolah ni macam makin renggang. Okay kawan itu satu jantina ye, bukan makwe ke hape.


Dulu kat saser kitorang memang rapat lah. Tapi bila sekarang ni aku mesej pun tak reply. Dia pulak belajar oversea kat negara yang lebih best dari ijip lah of course. At least reply lah sekali dua tapi ni haram tak reply seketul pun mesej aku. So rasa macam quite depressive kat situ.

Then aku pun mesej kawan aku lagi sorang ni, yang juga rapat dengan aku dan rapat dengan dia. Dia ni belajar di Malaysia. Aku pun cerita la semua benda kt dia; aku tak puas hati kena macam tu.

Then aku terkejut bila kawan aku cakap....

"Kecik....... sebenarnyakan.....kau nak tau something tak?"

Erm.....Apa dia?

"Sebenarnya, kau dengan dia pun 2x5. Kau  pun jarang reply mesej aku. Honestly aku rasa kau cari aku bila kau ada masalah je. Macam sekarang ni lah, baru kau nak mesej aku luah problem kau. So, anggap lah 'what you give you get back."

Aku terdiam jap....Aku tak leh nak cakap apa. Coz may be betul apa yang dia cakap coz mungkin aku tak perasan yang aku buat kt dia macam tu. Kemudian tengah awkward moment tu, dia tambah lagi....

"Honestly kan kecik, aku tak tau lah aku ni siapa bagi kau, siapa aku kat sisi kau (okay ayat xde sedramatik ini), kadang2 aku rasa macam kita ni bukan best fren je. Bila ada masalah baru fren."

"Jadi aku rasa untuk situasi kau ni, better kau kenal dan sedar kedudukan kau kat setiap orang. Mungkin kau anggap dia tu best fren kau tapi dia anggap kau kenalan je. Mungkin kau anggap orang tu special tapi dia anggap kau biasa-biasa je, dan mungkin kau ikhlas kawan dengan orang tu tapi orang tu cuma kawan kau for benefit."

"So kecik, aku rasa kau kena sedar kedudukan kau di mata setiap orang. By that way, you won't feel hurt when someone do you like what you did to me."

Ouch....that was hurt.....Tapi aku terdiam jap. Then aku tak reply langsung mesej dia..Aku muhasabah diri jap. Kemudian oleh kerana muhasabah diri itu tidak berjaya, aku pun pergi bilik sebelah iaitu bilik housemate aku yg sekarang ni. Housemate aku ni pun saserian jugak so dia kenal both of subjects yang aku cerita kat atas tadi.

So after I told my housemate about my stories, cuba teka apa yang my housemate cakap?

_____________________________________________________________(bersambung.......)

p/s : Entah hape2 pasal masalah friendship pun aku nak tulis kat blog. Tapi ni blog aku kot.

Wednesday, November 13, 2013

Amputation

Pagi tadi kitorang tengok kes di wad. Guess what? Most of the patients are amputated. Scary kan?

Amputation means potong kaki la senang cakap. It's quite nonsense kalau aku nak kena bagi definition dalam buku teks kat sini bagitau amputation tu apa.

Do you know why their legs/limbs have to be amputated?

1) Atherosclerosis (saluran darah tersumbat) sebab ambik terlalu banyak makanan berkolestrol.

2) Diabetes mellitus (kencing manis) dan yang ini boleh aku katakan hampir kesemua pesakit yang tak ada kaki ni ada diabetes.

3) Hypertension (darah tinggi) mungkin sebab stress ataupun pengambilan makanan masin yang berlebihan.

4) Dan kes-kes yang lain seperti trauma dan sebagainya.....

And I would really want to talk about the first three..... Sebab kita boleh elak benda ni sebenarnya....

Please lah jaga pemakanan kita ye..... Sebab aku takut dan kesian sangat tengok pak cik -pak cik kat wad tu kena potong kaki.

Bai~

Monday, November 11, 2013

Teknologi

As you all know sekarang I dah pakai smartphone. Hahah...Even aku dah ada whatsapp and instagram sekarang. Haha....Okay kenapa tiba-tiba haha ni. Well, semenjak aku ada phone ni aku tak perasan yang aku asyik melekat dengan henfon 24 jam.

Sampai ada kawan tegur,,
"Chik, semenjak kau ada phone ni kau asyik dengan phone kau je. Lepak sekali pun kau tengok phone, tengok movie pun kau tengok phone".


Well, apa yang aku boleh cakap ialah bukan aku je yang macam tu. Orang lain pun macam tu jugak. Ramai lagi dan aku boleh nampak itu. Bukan aku sorang je. And I have to admit lah that was my mistake. Teknologi mendekatkan yang jauh tapi menjauhkan yang dekat. It's a fact!

Walaupun aku berkepit dengan telefon, at least I have something to do kalau lepak2 dengan budak-budak yang borak pasal bola and biarkan aku terpinga-pinga kat situ tak paham apa macam orang bodoh. Takkan lah dorang borak pasal bola, tapi aku struggling hard to understand and join what they are saying? Of course lah tak kan? So, it's better layan phone dari berborak dengan orang yang tak sekepala macam tu.

And that will be really awkward lah kalau aku lepak skali dengan orang yang berborak pasal benda yg aku tak faham, tapi nak suruh letak henfon kat tengah kononnya nak suruh bersosial. Kau suruh aku letak telefon aku kat tengah meja so that suruh aku berbual-bual dengan korang but at the same time korang bukak topik yang aku tak leh join. How come? Terasa tak kekurangpandaian kat situ? Kesimpulannya,  before cakap orang sila la tengok diri sendiri dulu.  Bai!


Teknologi memang mendekatkan yang jauh, dan menjauhkan yang dekat.

Monday, November 4, 2013

Malu belajar

Bismillahirrahmanirrahim.....

Orang kata malu bertanya, sesat jalan.

Tadi waktu lecture Oral Lesion dengan Dr. Ayman Sameh (one of the best doctors I ever had), beliau ada pesan kalau nak tanya soalan apa-apa, sila jangan segan-segan. Doktor Ayman cakap dia tak kisah langsung kalau kita minta dia explain benda yang sama berulang-ulang kali. Baginya, yang penting kita faham.


Dan aku teringat one of my professors cakap, "There's no such thing called stupid questions. If you let the question in your head being unanswered, now that's stupid!" 


Sewaktu kelas elektif ICU tahun lepas, kami diajar cara buat CPR dengan dummy (model patung tu). Model patung tu diletakkan di atas meja dan kami perlu menekan dada patung tu (simulating as if we are compressing the chest of the real person). Kemudian bila tiba giliran aku, doktor suruh aku naik ke atas meja sebab aku rendah sangat dan tangan aku tak sampai untuk tekan ada patung tu dengan keadaan my elbow in extension state. I thought the doctor was joking, but he insisted me doing that.

Dia cakap, yang penting tangan kena tegak. So kalau orang pendek macam aku memang kena naik atas meja. Doktor cakap aku tak boleh malu coz aku kena anggap patient tu patient betul and anggap the patient is DYINGGG!!!!

Iyalah kan, takkan lah patient tengah nazak kita pulak boleh hesitate or malu-malu untuk take action selamatkan dia kan?


Dan doktor juga ada cakap, in examining the patient, sometimes we have to examine the genitals of the person (doesn't matter whether opposite sex or not). So kita tak boleh rasa malu/geli. Kadang-kadang kita terpaksa palpate breast untuk rasa lump, dan kadang-kadang kita kena palpate scrotum untuk rasa hydrocele ataupun varicocele. So kita tak leh rasa malu.


So kesimpulan yang aku cakap ialah, dalam belajar ni terutama dalam bidang medik. Please malu tu bertempat. Malu tu perlu, tapi kena bertempat. That's all from me. tq~!