Thursday, December 26, 2013

Panadol

Salam...

Hari ni saya nak cakap pasal panadol.

As we all know panadol atau nama lain dia paracetamol ni salah satu ubat yang selamat untuk digunakan. Panadol ni ubat tahan sakit yang lebih selamat berbanding NSAIDS.

Oh ya, panadol ni BUKAN NSAIDS sebab panadol tak ada anti-inflammatory effect and tak ada central effect. Tak ingat. kalau salah mohon betulkan.

Sure ke panadol ni selamat sangat weh? 


Sebenarnya panadol ni sangat merbahaya kalau diambil berlebihan. Boleh menyebabkab liver failure (hati rosak). Frasa "hati rosak" di sini, sila ambil ia secara literal. Jangan anggap ini perumpamaan hati yg rosak sebab dosa. Bukan! Tapi organ yang bernama hati tu memang benar-benar rosak dek dos panadol /paracetamol yang berlebihan ini.

Kesimpulanya, kalau kau demam sikit-sikit je, tak yah la skejap-skejap nak makan panadol. Kalau demam tu tak teruk, cuba minum air banyak-banyak atau exercise ke. Kalau nak makan jugak pun, jangan lah makan panadol kerap sangat. Lagipun tak elok bergantung pada ubat sangat ni. Nanti lama-lama badan akan jadi lemah kalau tak dapat ubat. Takkan nak bergantung pada ubat untuk hidup?

Okay itu sahaja dari saya. kesimpulan,
Walaupun panadol ni kau senang nak beli,; pegi kedai terus boleh dapat (tak yah jumpe doktor pun takpe), tapi kau still kena berhati-hati jangan makan ikut sedap mulut kau je .

Okay? Bye!

p/s : liver tu hati. Jantung tu heart. ni kalau kita tengok drama-drama melayu selalu cakap, "kau bertakhta di hatiku" sambil pegang dada. Padahal kat dada tu jantung bukannya hati. 

Sunday, December 22, 2013

Sakit Perut

Bismillahirrahmanirrahim...

Okay dah lama x beri info berkaitan dengan medik. Banyak je benda yang nak ditulis ni sebenarnya tapi xde mood nak tulis panjang-panjang. Lagipun internet kat rumah tengah kepupusan, ni pun mengharap ehsan internet rumah orang.

Okay semalam aku belajar suatu benda yang aku fikir nampak mudah tapi sebenarnya penting.

"Acute abdominal pain is contraindicated to give analgesic!"

Ha...terkujat tak? Kalau dah sakit, mesti lah ambik ubat tahan sakit kan? Apesal pulak tak leh ambik ubat tahan sakit? Gilo?

Ha...ni doktor Eslam cakap sebab kalau pesakit tu sebenarnya ada penyakit merbahaya, ubat tahan sakit tu akan "sorok/hide" perasaan sakit tu. Perasaan sakit tu sebenarnya bukan hilang, tapi disembunyikan je. Tapi penyakit sebenar di dalam badan tu masih lagi ada!

Faham ke? Aku nak terangkan susah. Tapi senang cerita, ubat penahan sakit tu bukan menyembuhkan, tapi cuma hilangkan rasa sakit.

Lama-kelamaan, penyakit sebenar di dalam badan tu akan jadi lebih bahaya dan pada peringkat ini, makan ubat tahan sakit pun dah tak jadi apa. Perasaan sakit tu tetap takkan hilang.

Jadi kesimpulannya, kalau rasa sakit perut, cepat-cepat pergi jumpa doktor dulu. Jangan memandai ambil ubat tahan sakit. Karang bila dah sampai peringkat merbahaya, mula nak cari doktor pastu marah-marah doktor cakap doktor lembap buat kerja.

Okay lah. Itu sahaja. Jadi ingat ye. Perasaan sakit yang Allah swt kurniakan tu sebnarnya bagus jugak untuk kita. Jadi kalau anda pernah rasa sakit, atau sedang rasa sakit, atau mempunyai perasaan sakit, bersyukurlah! Bye~!

Wednesday, December 18, 2013

Motivated, Inspired

Now I am in Hepatobiliary Department (Surgical Round) and Dr.Alaa told us in class something which I never could forget.


"You're not here, thousand miles away from you family just to sleep".

Okay, so jom study.


Sunday, December 1, 2013

Berdosa Ke Jadi Plastic Surgeon? (Pakar Bedah Plastik)

Sekarang ni aku berada di Plastic Surgery Department. Sejujurnya memang department ni sangat best. Dan hari tu aku pergi conference,memang sangat best isu yang dibentangkan. 

Dan aku rasa macam aku nak jadi surgeon. Precisely, plastic surgeon!

Tapi apa yang tak bestnya, bila kita cakap kita nak jadi pakar bedah plastik je orang akan cakap "eeeeiii berdosanya engkau ni!"

Sedangkan diorang ni yang sedap main cakap tak pernah ambik medik pun, dan diorang sebenarnya tak tahu sepatah haram pun pasal plastic surgery. Tapi memandai jadi keyboard warrior.

Okay sini aku nak terangkan. Pembedahan plastik ni bukan untuk kecantikan je. Bukan! Selalu kalau kita cakap pembedahan plastik, mesti orang bayangkan bedah untuk cantik; bedah tukar jantina, bedah bagi muda, bedah bagi payudara besar etc.

"Berdosa jadi pakar bedah plastik ni sebab kau ubah ciptaan tuhan"

Honestly, apa yang orang tak tahu ialah pembedahan plastik ni bukan untuk kecantikan semata-mata. Pakar bedah plastik ni pun banyak selamatkan nyawa orang. Antara tugas pakar bedah plastik ialah :

1) Rawat mangsa kebakaran/renjatan elektrik/disimbah asid. Bayangkan kalau kulit pesakit tu dah terbakar, adakah kita nak biarkan kulit pesakit tu buruk macam tu? Mesti nak kena gantikan kulit tu dengan kulit baru kan? Ke nak biar je pesakit tu takde kulit? Iyelah kan, kang orang cakap kita mengubah ciptaan Allah pulak.So baik kita biarkan pesakit tu terbakar. Macam tu?


2) Kalau ada organ yang terputus, contohnya terputus tangan ke, jari ke, putus telinga ke, pakar bedah plastik ni lah yang membantu sambung balik tangan tu ke tempat asal dan dengan izin Allah, inshaAllah tangan/organ yang putus tu boleh menjadi normal semula dan boleh diguna seperti sediakala. Andaikata tangan/organ yang putus tu tak boleh berfungsi semula pun, sekurangnya pesakit tu ada tangan! Kiranya tak adalah dia malu nak berdepan dengan masyarakat sebab dia dah xde tangan. Paham tak point aku yang ni?? Ha..emo jap. haha


3) Tumor saluran darah
Saluran darah ni bukan boleh dibawa main ye. Kadang-kadang saluran darah boleh menjadi tidak normal dan membentuk tumor seperti hemangioma ataupun vascular malformation. Jadi, pakar bedah plastik ni sedikit sebanyak membantu jugak supaya tumor ni tidak membawa maut kepada pesakit. Ha begitu lah lebih kurang. 


4) Selamatkan nyawa dan psikologi.

Contohnya orang tu mulut dia sumbing. Ada sesetengah mulut sumbing ni tak bahaya, tapi ada sesetengah yang bahaya ye kawan-kawan. Jadi, takkan nak biar kesumbingan mulut dia macam tu; nak biar dia tersedak time makan? Nak biar dia takleh bernafas time tidur? Jadi, kenalah bedah untuk betulkan benda tu.

Lepas tu ada sesetengah bayi yang dilahirkan mungkin tiada telinga contohnya. Bayangkan kalau bayi tu dah besar dah sekolah, mesti dia kena ejek dengan kawan-kawan dia kan? Jadi, pakar bedah plastik boleh buatkan telinga tiruan untuk budak tu. Disamping mungkin boleh bantu budak tu untuk mendengar, budak tu pun tak adalah tekanan sebab kena ejek dengan kawan sebab takde telinga.

By the way, orang pandang ejekan tu remeh. Padahal ejekan orang tu cukup untuk buat budak-budak jadi stress dan seterusnya gila. 


Okay itu sahaja bebelan untuk hari ini. Kesimpulannya, aku rasa macam aku nak jadi pakar bedah plastik. Berminat sebab tadi aku tengok ada baby melecur sebab kena air panas, habis kulit terbakar. Jadi aku terus rasa kesian dan terus berazam nak jadi pakar bedah plastik. Well, that escalated quickly but who cares kan? Okay bai~! Salam......