Thursday, July 9, 2015

During my time....

honestly, being a houseman, the most tiring frequent phrase mentioned by our superiors are "during my time...."

kalau kita tak ingat case and tak ingat disease patient, nanti dorang akan cakap "during my time kan, aku jaga satu ward ak bole ingat patient. ni kau jaga sikit je tak kan tak ingat?"

the problem is... did during your first posting you already remember the whole ward? ke time last posting? and then kalau ada mistake ke apa diorg akan cakap, " during my time, aku dah bole handle patient boleh diagnose bole buat kerja. ni kau ni lembap".

and then ada my friend yg habis kerja kul 5, tp was asked to stay until 9. Then alasan specialist, " come on la you chose this career so u should stay 24 hours. during my time i tidur kat hospital bla bla bla". padahal dia dh passover kerja tu to the next person. honestly i didnt choose this career but i end up being here stuck with annoying fussy superiors.


I once post call at 1 pm in the afternoon. it was so tired so i returned directly after that without going to class held on every week. then they askedmy why did i absent. so aku cakap la aku post call. then dia cakap, " so, post call can be use as excuse to not coming to class? during my time I oncall 3 days straight but still able go to class."

honestly penat kalau argue cakap melawan pulak. lantak la kau nk cakap aku houseman yg xde quality ke apa ke tapi aku memang penat oncall pastu dia suruh gi kelas. klau aku gi kelas pun tertido jugak x dpt tumpu perhatian.

honestly most of the superiors are muslims but they dont behave like muslim. suka marah2, jatuhkan air muka orang publicly, dan caci maki orang. honestly bukan semua orang bole di-train dengan marah-marah. some of us are quite rebellious and makin dimarah makin menjadi-jadi. so some of us kena ada soft approach. aku mengaku ada yg jenis naik kepala kalau jd baik. tp kalau orang mcm aku, kalau orang marah2 memang apa yg dia ckp tu x masuk kepala. instead orang yg ckp elok2 tu aku akan ingat apa dia ajar sebab aku rasa x sampai hati nak buat dia kecewa dgn aku so aku akan lebih semangat nak study.

tapi kalau jenis marah2 aku malas sikit aku smpai jadi "kau nak marah, marah la. aku buat apa pun kau marah." and i end up x improve myself.

kesimpulan, i dont hate my job. but i hate some of my annoying fussy superiors. bye.

1 comment:

Sakina anikas said...

Dalam kes ni ada 3 kemungkinan. Pertama, zaman dulu waktu mereka jadi houseman, mereka kena buli dgn senior seperti y mereka buat terhadap houseman skrg atau mgkn 'kena' lebih teruk lagi. Dalam erti kata lain revenge !!. Kedua, mungkin memang mereka sejak azali super duper genius, tak pernah buat salah. Ketiga, penyakit nasia. Lupa. Lupa bahawa dulu pun mereka selalu je buat salah...

Hmm sedih. selalu je dgr kes mcm ni dr kawan & dua pupu.

Anyway, Allah berserta org y sabar. Jangan pulak bila kita dh jd senior, kita berperangai seperti mereka y suatu ketika dulu kita benci...kerana

"Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah keadaan suatu kaum sebelum mereka mengubah keadaan diri mereka sendiri" (QS13:11)

Kita y mengubah 'budaya' itu, kalau kita berkehendak.

Wallahu A'lam