Sunday, January 18, 2015

I don't understand What GST are for

Honestly aku tengok kat iklan tv, Pekin Ibrahem dan pelakon-pelakon yang lain cakap kalau nak faham GST tu apa, sila buka laman web dia secara direct.

But the problem is, when I read the article, I could not understand a thing. Tak tau lah aku ni memang jenis bodoh bahasa melayu atau tak berpendidikan ke apa, tapi gaya bahasa yang digunakan untuk menerangkan GST tu sangat tinggi. Guna bahasa melayu tinggi, perkataan-perkataan bombastik yang sukar untuk aku fahami. Pendek kata, kalau orang commoner yang bahasa melayu dia ala2 kadar macam aku ni tak faham apa yg dimaksudkan dengan GST ni sebenarnya walaupun dah buka web tu.


The 2nd one is, orang yang berlakon iklan support GST semuanya pelakon terkenal yang gaji diorang beribu sekali satu show, beribu sekali masyuk bila berlakon satu iklan atau satu movie. Cuba dia suruh pak cik2 peneroka felda yang cakap tentang GST.

Okay I know pelakon memang lebih senang "tarik " orang, but pelakon juga pandai berlakon dan bermuka-muka. Well nama pun pelakon what do you expect? Diorang gaji beribu memang tak kisahlah kalau harga barang naik.

Honestly I love my country, I love my government. I just dont like GST. tu je K bye.

Sunday, January 11, 2015

Istidraj

Honestly aku sekarang macam stress dah la takde keje, banyak problem lagi. Aku kadang2 pelik kenapa ada dalam dunia ni orang yg macam x pernah ada masalah. Hidup dia macam xde dugaan hidup langsung haha...


Misalnya ada kawan aku sorang ni, dia memang ada banyak good quality. Dah la muka hensem, badan tegap, belajar pandai jadi doktor, kaya, ada kereta, main sports ; bola sepak, rugby, berenang etc, tinggi, awek keliling pinggang. Aku tengok macam dia ni hidup hepi je. Tapi kadang2 aku perasan la dia ni macam x jaga solat sangat.

Then aku teringat perkataan Istidraj ni. Aku pun x ingat definisi istidraj yang tepat. Tapi aku faham lah ini istidraj mungkin. Dia macam dapat macam2 nikmat tapi dia jadi makin leka. Ha gitu la lebih kurang.

So walaupun aku x hensem, badan x lawa, miskin, x main sports ,pendek dan semua negatif ada pada aku, aku bersyukur sekurang-kurangnya aku selalu berdoa meminta kepada Allah apa yg aku nak. Tak adalah aku sombong sebab aku dah ada semuanya.

Ok malas nk taip lebih panjang. Semoga kalian paham apa yang aku nak sampaikan. kbye. Salam.

Sunday, January 4, 2015

Alahai Bas Sri Jengka

Sebenarnya aku dah lama sedih dengan bas sri jengka yang henti-henti ni. Bas kuantan-jengka. Jangan salah sangka, aku bukan tak suka company bas ni, aku cuma terkilan dengan bas henti-henti tu je. Tapi bas express dia okay and not bad.

Bayangkan lah tadi aku tunggu kat bus stop since 1 pm sampai 5 pm. Aku rasa kalau aku pergi kuantan dah lama dah sampai. Selalunya bas ada around 1 lebih tapi tadi haram satu bas pun xde. Last-last aku balik camtu je.

Orang kata bas sri jengka ni selalu sangat rosak. Memang betul pun aku pun pernah naik bas rosak sampai kena tukar bas lain kat tengah jalan. Honestly aku rasa kalau ada company lain yg buat bas from kuantan-jengka mesti company tu maju.

Tadi aku nak gi bandar jengka dari rumah aku kat jengka 6 ni. Dekat je. Pendek kata kalau dari pukul 1 hingga kul 5 tu, aku dah patut bole ulang alik banyak kali dah. Tapi apakan daya kenderaan takde terpaksa la mengharapkan bas tu. Susah hidup kalau duduk kawasan pedalaman ni.

Aku x sabar nk ada kereta sendiri. Senang. Nak gerak mana-mana pun tak yah mengharapkan orang yg x ikhlas nak bawak and x perlu tunggu bas yang lembap. Okay akhir kata, aku harap company tu boleh improve bas dia. Bye.

Friday, January 2, 2015

Double Standard

Last month, I went to a bank to open my new account.
When I entered the door, the guard was staring at me, looking me up and down. I was wearing my simple t-shirt and dull colored jeans. The way he stares like I'm going to rob the bank. Ah lantak kau lah.

After completing all the form, I took my number and had a seat, waiting to be called. When my number was shown on the screen, I went to the counter. But suddenly this well dressed guy (or should I say rich looking guy) take my Q. And I was like "heyy it's my turn lah".

Unfortunately the worker asked me to wait until she done dealing with the man. Disappointed. But what can I do?

Then when I was dealing the bank worker, she did not smile at all. Her face was all grumpy as if she was on her period. Lol. In order to open a new account, the minimum amount I need to deposit is RM 100. So, she then asked me for 100.

"Tapi kak, saya bukan nak masukkan seratus. Saya tulis seribu tujuh ratus kat situ."

Surprised hearing me saying the amount, she asked " eh mana awak dapat duit banyak2 ni?" Her face was full of doubts.

"Saya baru habis study , ni duit elaun saya yg lebih-lebih so saya nak masukkan kat dalam bank nak simpan".

Then, as usual, common questions came after that such as " blaja kat mane, blaja course apa and etc". After knowing that I was a medical student and an oversea graduate, she started to fake a smile.

Then beria tanya nak keje kat mana and start gurau senda and gelak-gelak. And I just played the "game". She changed to a totally different person, from grumpy and gloomy woman to a cheerful and talkative one.

Well I think we should not treat people based on their looks or economical status. And I really hope our government PANTAU pekerja yang macam ni. Really hope so. Kbye.

2015.... A New Start. Continue blogging.

Alhamdulillah hari ni 3 Januari 2015. Dah 3 hari masuk tahun baru. Tapi perangai syaiton aku masih belum dapat diubah.
Tapi yg penting bukan tahun baru, yg lebih penting ialah hari ni 12 Rabiulawal iaitu hari Maulidur Rasul.
Jadi jika anda membaca blog ni, sila la ambil masa 10-15 saat untuk selawat ke atas junjungan kita nabi Muhammad SAW.

Okay aku tau aku jarang berblogging sebab dulu busy kan tahun akhir. Okay sekarang ni aku nak start balik. Lagipun sekarang menganggur x buat apa pun.

Honestly macam-macam berlaku kat egypt waktu tahun akhir. Ada yang kawan aku sebab nakkan something, ada yang ikhlas and ada yg x kisah pun lol haha. Well, like seasons people change. Ok cukup takat tu.

Sekarang ni aku tengah cari kerja sementara dan minggu depan aku nak gi temuduga satu kerja ni. Hehe rahsia xleh bagitau keje apa. Ko tunggu je aku update kat sini.

Aku baru je deactivate facebook dan unfollow beberapa kawan2 aku kat instagram. Alasan aku ialah sebab diorang selalu post gambar throwback mesir which is i'm trying to get over. And ada juga aku unfriend/remove orang yg realize my existence only when they need something.

Well I know tu tak matured but at least it's quite satisfying for me. Okay cukup takat ni untuk malam ni. Inshaallah aku akan cuba la update blog ni dari semasa ke semasa lagipun aku free gila babeng sekarang ni x buat apa. K chow. Bye. Muah.