Friday, April 24, 2015

Empathy

Semalam ada sesi ambil dara yang pertama. Jadi sebelum kami dibenarkan untuk mengambil darah pesakit, kami perlu mengambil darah sesama kami terlebih dahulu.

Bila sampai turn aku, darah yang kawan aku ambil tak keluar-keluar. Nurse cakap sebab vein aku kecik sangat dan tak visible. Kurang workout katanya haha.

Kemudian, disebabkan oleh vein not visible, beberapa kali juga lah my friend tu tak dapat cucuk. Sakit dia cuma tuhan yang tahu. Rasa macam kena cucuk banyak kali dah tapi darah tak masuk jugak dalam syringe.

Then nurse tu cakap, sekarang ni baru awak tahu perasaan patient macam mana kalau awak salah cucuk diorang. Ok insaf. hahahha.... sorry post pendek banyak kerja. kbye.

Thursday, April 2, 2015

I Am Going to be A HOUSEMEN!!

Alhamdulillah, dah tak lama dah nak start jadi housemen. Tak tahu lah samada nak cakap Alhamdulillah atau Nauzubillah haha. Sebab macam semua medical students tau, life as HO ni memang nightmare sampai kat news pun ada study saying 1 in 5 HO quits.


And now, I'm still waiting for my Program Transformasi Minda. Previously, it was called Induksi. Tak kisah lah sama je mana-mana pun.

Honestly aku macam SEDIKIT kecewa sebab hospital yang aku pilih iaitu HoShas , aku x dapat. Sebaliknya aku dapat HtAA which is still kat Pahang jugak. Abah cakap, bersyukur je la asalkan dapat keje pun dah bagus.

So, nak share what are the steps you have to do after finishing your study as a med student.

1) first, you must have all the important documents like your medical degree, your whole semesters result transcript. Previously, provisional certificate was allowed to be used but nowadays, it was not allowed anymore. Only original certificate does.

2) Go to mmc website and download the form from there. Sorry for not sharing you the link to the website. Cari sendiri. Fill up the form and send the document to mmc to get your temporary mmc registration certificate. Previously, it only took a day to get your certificate done, but due to accumulation of medical graduates, you have to wait for a week.

Oh lupa nk bgtau, seeloknya send the document by hand coz sending it via post , kau akan dpt sijil pendaftaran tu lambat.
Watch out coz mmc is quite fussy about completeness of your document. Kalau ada silap SIKIT je, your form may be discarded. So isi form betul-betul ehh.

3) download the kkm form from kkm website or you can take the form in the kkm building yourselves. As usual, fill up the form and send it to kkm. Honestly I'm not sure whether this step still relevant or not coz this kkm form ni tujuannya hanya untuk penempatan. Sekarang kita dah ada sistem ehousemen which you can choose your hospital instantly. Tapi tak salah isi je form ni coz better safe than sorry kan.

4) remember to prepare a lot of photos coz each form demand you to submit your 1-2 photos. And dont forget to photocopy a lot of your documents like spm certificate, your degree, transcript, ic, birth certificate etc.

5) Fill up spa online form. You can do this before or after you get your mmc certificate . Suka hati kau lah.

6) after getting your mmc certificate, ring up SPA dengan CEPAT to book interview. Medical graduates ramai, so you may have to wait for 2 months to be called for interview. So kalau call cepat, cepat lah dapat interview.

7) after pergi interview spa (dont worry you will pass the iv no matter how bad you did it), kau akan dpt offer letter and documents to fill up sbelum keje. Ok i know there are a lot of forms yg kau kena isi sampai kau dah jelak nak menulis borang tapi kau hadap je lah.

8) after done interview with spa, wait for the ehousemen online form to open. Kat website ehousemen tu nanti dia ada bgtau cuma orang yg dpt offer letter bertarikh sekian-sekian yg boleh isi. Dont forget to register or you will not be able to log in. 
IF you fail to register or it states that your ic is not in their data, it means you have to wait for another intake. So sentiasa check ehousemen and be alert. Ada ehousemen ni mudah, kau boleh pilih hospital kau nk in a blink of eye (over je blink of eye. Pui!). Haha...

Ok aku tak tau nak share apa dah. Pape pun please pray for me so that I can survive dunia HO yg mengerikan lagi menakutkan itu ya hahah.

Sori sebab aku tulis blog ni guna phone je so banyak typo, shortform and mengarut. Thanks kbye.